Διαβήτης Κύησης: τι είναι και τι επιπτώσεις έχει στη μητέρα και το έμβρυο;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξηθούν οι τιμές του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την εκδήλωση του λεγόμενου «διαβήτη κύησης».
Ο διαβήτης κύησης μπορεί να είναι απόρροια προϋπάρχοντος σακχαρώδη διαβήτη ή να πυροδοτείται από ορμόνες της εγκυμοσύνης.
Ανεξαρτήτως από την αιτία, ο διαβήτης κύησης είναι μια επιπλοκή που πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, καθώς μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη του εμβρύου.
Έχει διαπιστωθεί ότι στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης (α’ τρίμηνο) τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου ενέχουν τον κίνδυνο αποβολής ή εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο, ενώ στο β’ και γ’ τρίμηνο ο διαβήτης κύησης συντελεί σε ασύμμετρη ανάπτυξη του εμβρύου και εμφάνιση διαταραχών, όπως η μακροσωμία.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη κύησης θεωρούνται οι γυναίκες που:

  • έχουν αυξημένο σωματικό βάρος πριν την κύηση,
  • έχουν ιστορικό προηγούμενης κύησης με σακχαρώδη διαβήτη,
  • γέννησαν νεογνό με σωματικό βάρος άνω των τεσσάρων κιλών,
  • έχουν συγγενείς α’ βαθμού που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,
  • έχουν ιστορικό αναιτιολόγητου ενδομήτριου θανάτου,
  • είναι άνω των 30 ετών.

Ωστόσο, διαβήτη κύησης μπορεί να εκδηλώσει κάθε γυναίκα, ακόμα και όταν δεν συντρέχει κανείς εκ των προαναφερόμενων λόγων.
Έτσι, σε όλες τις εγκύους συστήνεται η διενέργεια καμπύλης σακχάρου, μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας κυοφορίας, ώστε να ελεγχθούν οι τιμές του σακχάρου στο αίμα και να ανιχνευθεί η προδιάθεση για εκδήλωση διαβήτη.
Στην περίπτωση που τεθεί διάγνωση διαβήτη κύησης συστήνεται η θεραπευτική αντιμετώπισή του, κυρίως με διατροφικές παρεμβάσεις και εφόσον αυτές δεν αποδώσουν εξετάζεται η αναγκαιότητα της χορήγησης ινσουλίνης.

Για την πρόληψη, λοιπόν, του διαβήτη κύησης και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο. Δεν χρειάζονται ακρότητες, όπως υπερβολικές μερίδες φαγητού ή στέρηση τροφής, αλλά ένα πρόγραμμα διατροφής κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της εγκύου και του εμβρύου, με απώτερο στόχο την υγεία και την ευεξία.