Αντιμετώπιση αποβολών με Ανοσοδιατροφή

Μείωση των ΝΚ κυττάρων με διαιτητική παρέμβαση

ΚΥΤΤΑΡΑ ΦΥΣΙΚΟΙ ΦΟΝΕΙΣ (NATURAL KILLER CELLS, NK), ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ;

Τα ΝΚ κύτταρα( Natural Killer cells ή αλλιώς φυσικά φονικά κύτταρα), είναι τα κύτταρα τα οποία συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού και μας βοηθούν να ανταποκριθούμε σε ιώσεις (αδρανοποιώντας τους ιούς) ή και σε περιπτώσεις καρκίνου (καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα). Όταν, όμως, τα ΝΚ κύτταρα είναι αυξημένα σε αριθμό ή έχουν μεγάλη τοξικότητα, αναγνωρίζουν το έμβρυο ως ξένο σώμα και επιτίθενται σε αυτό, προκαλώντας αποβολή ή αποτρέποντας την επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι γυναίκες που τείνουν να αποβάλλουν, έχουν αυξημένα ΝΚ κύτταρα στη μήτρα καθώς και αυξημένα ΝΚ κύτταρα διάφορων υποκατηγοριών στο περιφερικό αίμα αλλά και αυξημένη γενικά δραστηριότητα των ΝΚ κυττάρων.

«Όλα τα παραπάνω συμβάματα έχουν συσχετιστεί με αποβολές χρωμοσωμικά φυσιολογικών εμβρύων. Σε γυναίκες με υπογονιμότητα ή και ιστορικό αποβολών, μειώνοντας τον αριθμό και την τοξικότητα των ΝΚ κυττάρων, μέσω της ανοσοτροποποιητικής διατροφής, αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς κύησης και περιορίζεται ο κίνδυνος των αποβολών σε ποσοστό της τάξης έως και 40 %».

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΟΛΩΝ

Σε περίπτωση που ύστερα από τον απαιτούμενο έλεγχο διαπιστωθεί ότι η γυναίκα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των καθ’ έξιν αποβολών φέρει αυξημένη ποσότητα των ΝΚ, υπάρχουν δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις: η φαρμακευτική και η διατροφική.

Φαρμακευτική προσέγγιση

Κλασικά, η βασική θεραπεία για τον περιορισμό της επιβλαβούς ενεργοποίησης των ΝΚ κυττάρων και την πρόληψη αποβολών ή/και Επαναλαμβανόμενων Αποτυχιών Εμφύτευσης (RIF) Είναι η ενεργός ανοσοποίηση των γυναικών με λεμφοκύτταρα πατρικής προέλευσης ή λεμφοκύτταρα από τρίτο άτομο, καθώς και η παθητική ανοσοποίηση υπό τη μορφή ενδοφλέβιας χορήγησης ανοσοσφαιρίνης G (IVIg).

Μια εναλλακτική θεραπεία που προτάθηκε τα τελευταία χρόνια για την καταστολή της λειτουργικής δραστηριότητας των ΝΚ κυττάρων Δεύτερη ιατρική θεραπεία αποτελεί η ενδοφλέβια χορήγηση γαλακτώματος λιπιδίων (π.χ. Intralipid). το οποίο περιέχει κεκαθαρμένο έλαιο σόγιας, κεκαθαρμένα φωσφολιπίδια αυγού, άνυδρη γλυκερόλη και ενέσιμο ύδωρ. Χρησιμοποιείται συνήθως ως πηγή ενέργειας και απαραίτητων λιπαρών οξέων σε ασθενείς με διατροφικές ή άλλες διαταραχές που απαιτούν παρεντερική σίτιση.

Διατροφική προσέγγιση

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ενδοφλέβιας χορήγησης γαλακτωμάτων λιπών αποτέλεσαν το έναυσμα για το σχεδιασμό μιας ανοσοτροποποιητικής διατροφής που βασίζεται στα λιπαρά οξέα με σκοπό την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων νοσηλειών αλλά και παρεμβάσεων. Κάθε ανοσοτροποποιητική διατροφή εξατομικεύεται και σχεδιάζεται με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και το ιατρικό ιστορικό των κάθε γυναίκας. Η χορήγηση συγκεκριμένης διατροφής σε μία ομάδα γυναικών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού των ΝΚ κυττάρων(κατά 40%) στο περιφερικό αίμα και τα αποτελέσματα της παρέμβασης παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας στην Οξφόρδη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΟΣΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ)

Η διατροφή της γονιμότητας (ανοσοτροποποιητική διατροφή), είναι μία ειδικά σχεδιασμένη διατροφή, η οποία βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή. Στόχος της είναι να προσδώσει στον οργανισμό της γυναίκας, μέσω της τροφής, όλα εκείνα τα απαραίτητα λίπη σε συγκεκριμένη ποσότητα και αναλογία τα οποία διαφορετικά θα έπρεπε να προσλάβει μέσω ενδοφλέβια ς χορήγησης γαλακτώματος λιπιδίων, ως μία φαρμακευτική μέθοδο θεραπείας.
Πιο συγκεκριμένα η διατροφή της γονιμότητας , περιέχει ένα ποσοστό λίπους της τάξης του 30%, όσο δηλαδή προβλέπεται από τη Μεσογειακή Διατροφή, με έμφαση στα λιπαρά μακράς αλύσου (LCT’s). Ουσιαστικά στη διατροφή αυτή δε συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση λίπους αλλά διαφοροποιείται η ποιότητα του παρεχόμενου λίπους. Έτσι από το 30% του λίπους που καταναλώνεται την ημέρα το 65% προέρχεται από LCT’s που προσλαμβάνεται από τροφές όπως η γαλοπούλα , το κοτόπουλο, οι γαρίδες, τους ξηρούς καρπούς, κ.α.
Το εν λόγω διαιτολόγιο δίδεται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας και συνεχών αποβολών, αφού διαπιστωθεί ότι το ποσοστό των ΝΚ κυττάρων τους, είναι υψηλό και έχει αυξημένη τοξικότητα. Το διαιτολόγιο είναι εξατομικευμένο και βασίζεται στο προφίλ της κάθε γυναίκας δηλαδή στα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος), στην ηλικία, στις προσωπικές της ανάγκες (π.χ. υποθερμιδικό διαιτολόγιο αν πρέπει ταυτόχρονα να χάσει και βάρος).
Η συγκεκριμένη διατροφή ακολουθείται, με απόλυτη ακρίβεια, για χρονικό διάστημα 40 ημερών με αποτέλεσμα την πτωτική τάση στο ποσοστό και στην τοξικότητα των ΝΚ (έως και 40 %). Έχει δηλαδή, ανοσοτροποποιητική/κατασταλτική επίδραση στα ΝΚ κύτταρα και μπορεί να προταθεί ως εναλλακτικό θεραπευτικό μέσο, έναντι των ιατρικών-φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ;

Η διατροφή αυτή χορηγείται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας (συνεχείς αποβολές, αδυναμία φυσικής ή τεχνητής γονιμοποίησης).
Η εν λόγω διατροφή χορηγείται από την εξειδικευμένη ομάδα της LifeSmile, ύστερα από εκτίμηση των ανοσολογικών εξετάσεων από εξειδικευμένο ανοσοβιολόγο σε συνεργασία με τον επιβλέποντα γυναικολόγο. Απαιτείται δηλαδή η εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΣΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα θεραπευτικά σχήματα που εφαρμόζονται ως τώρα και βασίζονται σε ενδοφλέβιες (IVIg, Intralipid) ή υποδόριες (ανοσοποίηση με λεμφοκύτταρα) εγχύσεις με παράλληλη νοσηλεία των γυναικών, η τροποποίηση της διατροφής ως μέθοδος αντιμετώπισης:

  1. Μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να υπάρχει ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο, τη στιγμή που οι θεραπείες που εφαρμόζονται ήδη απαιτούν επαναλαμβανόμενες νοσηλείες.
  2. Δεν απαιτεί μόνιμη ιατρική παρακολούθηση.
  3. Προφυλάσσει τις γυναίκες από την έκθεση σε νοσοκομειακές λοιμώξεις, καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία.
  4. Δεν έχει τους κινδύνους και παρενέργειες των επεμβατικών θεραπειών (συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων για τη ζωή παρενεργειών, όπως η σήψη ή η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος που οφείλεται στην έγχυση γαλακτωμάτων λιπιδίων).
  5. Βασίζεται κυρίως σε ένα συνδυασμό λιπαρών οξέων με την προσθήκη βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων που δρουν συνεργατικά για την τροποποίηση της λειτουργίας των ΝΚ κυττάρων
  6. Προάγει και εξισορροπεί το ανοσιακό σύστημα του μίκρο-περιβάλλοντος στο οποίο ανευρίσκονται τα ΝΚ κύτταρα.
  7. Έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια δράσης συγκριτικά με τις άλλες γνωστές μεθόδους.
  8. Μπορεί να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εδώ παρουσιάζονται επιπρόσθετα αποτελέσματα σε μια ομάδα 15 υπό-γόνιμων γυναικών με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στην αναπαραγωγή και επίμονη αύξηση κυττάρων PB NK

ΓυναίκεςΝΚ % ημέρα 1ΝΚ % ημέρα 45
1159,14
219.913,67
318,212
420,913,5
528,0817
622,413,27
722,8516,7
822,2515
917,9512,99
1026,915,68
1115,212,07
1215,4311,75
1317,912,6
1414,711,32
1527,115,67
μ.ο.20,5513,59
SD4,562,26


Σύγκριση των ΝΚ μεταξύ γυναικών στην αρχή της διαιτητικής θεραπείας στις 0 ημέρες (0d) και στο τέλος της θεραπείας στις 40 ημέρες (40d).

Σύγκριση των ΝΚ με βάση την ηλικία των γυναικών στην αρχή της διαιτητικής θεραπείας στις 0 ημέρες (0d) και στο τέλος της θεραπείας στις 40 ημέρες (40d), ANOVA (p<0.0001).

Group A (30-39 ετών), 0d (n=17); 40d (n=5)
Group Β (40-49 ετών) , 0d (n=18); 40d (n=7)
* NK are lower in GroupB (-16%) compared with GroupA at 0d, p<0.05
**NK are reduced in GroupA at 40d (-37%) compared with its corresponding group at 0d, p<0.005

άσεις των ΝΚ με βάση τον BMI (Kg/m2) των γυναικών στην αρχή της διαιτητικής θεραπείας στις 0 ημέρες (0d) και στο τέλος της θεραπείας στις 40 ημέρες (40d)

Group1= BMI <25, 0d (n=28); 40d (n=9) Group2=BMI 25 , 0d (n=4); 40d (n=2) *NK are reduced in Group1 at 40d (-34%) compared with its corresponding group at 0d, p<0.0001