Αντιμετώπιση των αποβολών μέσω ειδικής-ανοσοτροποποιητικής-διατροφής! Αποκλειστικά από την ομάδα της LifeSmile!

“Η ειδική διατροφή ακολουθείται, με ακρίβεια, για 40 ημέρες με αποτέλεσμα τη μείωση των ΝΚ κυττάρων.”

 

1 στα 200 ζευγάρια που προσπαθούν σήμερα να γίνουν γονείς έρχονται αντιμέτωπα με την οδυνηρή εμπειρία των συνεχόμενων αποβολών (σύνδρομο των καθ’ έξιν αποβολών). Ένας από τους βασικούς «υπόπτους» στις περιπτώσεις αυτές είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να «σαμποτάρει» την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Στην επίλυση του προβλήματος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά μία νέα ανοσοστροποποιητική διατροφή, η οποία προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας.

Τι είναι τα ΝΚ κύτταρα και ποιος ο ρόλος τους στις αποβολές;

Τα ΝΚ κύτταρα (Natural Killer cells ή αλλιώς φυσικά φονικά κύτταρα) είναι τα κύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε ιώσεις (αδρανοποιώντας τους ιούς) και κακοήθεις ασθένειες (καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα). Όταν όμως τα ΝΚ κύτταρα είναι αυξημένα σε αριθμό ή έχουν μεγάλη τοξικότητα, αναγνωρίζουν το έμβρυο ως ξένο σώμα και επιτίθενται σε αυτό, προκαλώντας αποβολή ή αποτρέποντας την επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι γυναίκες που τείνουν να αποβάλλουν, έχουν τόσο αυξημένο αριθμό όσο και αυξημένη δραστηριότητα ΝΚ κυττάρων στη μήτρα και στο περιφερικό αίμα.

Όλα τα παραπάνω συμβάματα έχουν συσχετιστεί με αποβολές χρωμοσωμικά φυσιολογικών εμβρύων.  Σε γυναίκες με υπογονιμότητα ή ιστορικό αποβολών μειώνοντας τον αριθμό ή την τοξικότητα των ΝΚ κυττάρων, μέσω της ανοσοτροποποιητικής διατροφής, αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς κύησης και περιορίζεται ο κίνδυνος των αποβολών σε ποσοστό της τάξης έως και 40 %.

Οι διαθέσιμες θεραπείες

Σε περίπτωση που ύστερα από τον απαιτούμενο έλεγχο διαπιστωθεί αυξημένη ποσότητα ή δραστηριότητα των ΝΚ κυττάρων υπάρχουν δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις: η φαρμακευτική και η διατροφική.

Φαρμακευτική προσέγγιση
Είναι η ενεργός ανοσοποίηση των γυναικών με λεμφοκύτταρα πατρικής προέλευσης ή λεμφοκύτταρα από τρίτο άτομο, καθώς και η παθητική ανοσοποίηση υπό τη μορφή ενδοφλέβιας χορήγησης ανοσοσφαιρίνης G (IVIg).

Δεύτερη ιατρική θεραπεία αποτελεί η ενδοφλέβια χορήγηση γαλακτώματος λιπιδίων (π.χ. Intralipid).

Διατροφική προσέγγιση
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ενδοφλέβιας χορήγησης γαλακτωμάτων λιπών αποτέλεσαν το έναυσμα για το σχεδιασμό μιας ανοσοτροποποιητικής διατροφής που βασίζεται στα λιπαρά οξέα με σκοπό την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων νοσηλειών και παρεμβάσεων. Κάθε ανοσοτροποποιητική διατροφή εξατομικεύεται και σχεδιάζεται με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας. Η χορήγηση συγκεκριμένης διατροφής σε μία ομάδα γυναικών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού των ΝΚ κυττάρων (κατά 40%) στο περιφερικό αίμα και τα αποτελέσματα της παρέμβασης παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας στην Οξφόρδη (Balamoti et al. 2015).

Τι είναι η διατροφή της γονιμότητας (ανοσοτροποποιητική διατροφή);

Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή. Στόχος της είναι να προσδώσει στον οργανισμό της γυναίκας όλα εκείνα τα απαραίτητα λίπη σε συγκεκριμένη ποσότητα και αναλογία τα οποία διαφορετικά θα έπρεπε να προσλάβει μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης γαλακτώματος λιπιδίων. Ουσιαστικά στη διατροφή αυτή δε συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση λίπους, αλλά διαφοροποιείται η ποιότητα του παρεχόμενου λίπους.

Η συγκεκριμένη διατροφή ακολουθείται με απόλυτη ακρίβεια για χρονικό διάστημα 40 ημερών με αποτέλεσμα την πτωτική τάση στο ποσοστό και στην τοξικότητα των ΝΚ κυττάρων (έως και 40 %). Έχει δηλαδή, ανοσοτροποποιητική/κατασταλτική επίδραση στα ΝΚ κύτταρα και μπορεί να προταθεί ως εναλλακτικό θεραπευτικό μέσο για αύξηση της γονιμότητας και μείωση των αποβολών.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Το εν λόγω διαιτολόγιο δίδεται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας (συνεχείς αποβολές, αδυναμία φυσικής ή τεχνητής γονιμοποίησης). Είναι εξατομικευμένο και βασίζεται στο προφίλ της κάθε γυναίκας, δηλαδή στα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος), στην ηλικία, στις προσωπικές της ανάγκες.

«Η εν λόγω διατροφή χορηγείται από εξειδικευμένη κλινική διαιτολόγο, ύστερα από εκτίμηση των ανοσολογικών εξετάσεων από εξειδικευμένο ανοσοβιολόγο, σε συνεργασία με τον επιβλέποντα γυναικολόγο. Απαιτείται, δηλαδή, εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων», αναφέρει η team manager των κέντρων LifeSmile, Κατερίνα Τσαούτου.

Τα πλεονεκτήματα της ανοσοτροποποιητικής διατροφής

Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα θεραπευτικά σχήματα που εφαρμόζονται ως τώρα και βασίζονται σε ενδοφλέβιες (IVIg, Intralipid) ή υποδόριες (ανοσοποίηση με λεμφοκύτταρα) εγχύσεις με παράλληλη νοσηλεία των γυναικών, η τροποποίηση της διατροφής ως μέθοδος αντιμετώπισης:

  1. Μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να υπάρχει ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο, τη στιγμή που οι θεραπείες που εφαρμόζονται ήδη απαιτούν επαναλαμβανόμενες νοσηλείες.
  2. Δεν απαιτεί μόνιμη ιατρική παρακολούθηση.
  3. Προφυλάσσει τις γυναίκες από την έκθεση σε νοσοκομειακές λοιμώξεις καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία.
  4. Μπορεί να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  5. Δεν έχει τους κινδύνους και παρενέργειες των επεμβατικών θεραπειών (συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων για τη ζωή παρενεργειών, όπως η σήψη ή η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος που οφείλεται στην έγχυση γαλακτωμάτων λιπιδίων).
  6. Βασίζεται κυρίως σε ένα συνδυασμό λιπαρών οξέων με την προσθήκη βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων που δρουν συνεργικά για την τροποποίηση της λειτουργίας των ΝΚ κυττάρων.
  7. Προάγει και εξισορροπεί το ανοσιακό σύστημα του μίκρο-περιβάλλοντος στο οποίο ανευρίσκονται τα ΝΚ κύτταρα.
  8. Έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης συγκριτικά με τις άλλες γνωστές μεθόδους.

 

LifeSmile

Οι κλινικοί διαιτολόγοι των πρότυπων κέντρων διατροφής-υγείας-ευεξίας, εξειδικεύονται στη δημιουργία προγραμμάτων διατροφής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, καταρτίζουν ιατρικά εξατομικευμένα προγράμματα για ανθρώπους που νοσούν και για όσους επιζητούν ένα υγιές και καλλίγραμμο σώμα.