Γιατί το ψωμί στην Ελλάδα παχαίνει, ενώ στην Ολλανδία όχι;

Οι Ολλανδοί, σαν λαός καταναλώνουν αρκετά μεγάλη ποσότητα ψωμιού και πατάτας δύο τρόφιμα χαρακτηρισμένα, εντόνως, ως παχυντικά. Πριν κάποια χρόνια υπήρξε μία καμπάνια από το Υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας που είχε σαν μότο: « Eet ruim aardappels en brood», δηλαδή «φάε αρκετό ψωμί και πατάτες». Το οξύμωρο σε αυτό είναι το γεγονός ότι σαν λαός οι Ολλανδοί  δεν χαρακτηρίζονται από παχυσαρκία ή περιττά κιλά παρόλο της μεγάλης κατανάλωσης ψωμιού και πατάτας που κάνουν.

Φαντάζομαι πως στη συνέχεια περιμένεις να διαβάσεις το μαγικό τρόπο με  τον οποίο το ψωμί και οι πατάτες αδυνατίζουν. Ή σκέφτεσαι μήπως οι Ολλανδοί έχουν ανακαλύψει και βάζουν σε αυτά τα προϊόντα κάποιο μαγικό συστατικό, που τελικά να ακυρώνει τις θερμίδες τους. Φυσικά και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο! Το «μαγικό» κόλπο των Ολλανδών έγκειται στην διαφορετική χρήση πού κάνουν στο ψωμί, σε σχέση με τον Έλληνα αλλά και στον τρόπο πού μαγειρεύουν τίς πατάτες.

Ενώ  ο Έλληνας έχει μάθει να τρώει το ψωμί, τύπου χωριάτικο (το γνωστό αφρολέξ – ψωμί) μαζί κάθε κύριο γεύμα του, o Ολλανδός έχει μάθει να τρώει το σωστό  ψωμί τύπου γερμανικό ( μία έκδοση δηλαδή πού προσεγγίζει το «πραγματικό ψωμί») με τον σωστό τρόπο. Επιλέγει το ψωμί να αποτελεί ένα ξεχωριστό γεύμα μέσα στην ημέρα του όπως για παράδειγμα να είναι το δεκατιανό του στο γραφείο μαζί με λίγο τυρί ή να εντάσσεται στο πρωινό του και όχι να αποτελεί συνοδευτικό σε κάθε κυρίως γεύμα του.

Επίσης  επειδή οι Ολλανδοί είναι και ο λαός της οικονομίας, έχουν μάθει να τρέφονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην ξοδεύουν περιττά χρήματα, περισσότερα από όσα πραγματικά χρειάζονται. Αυτό τους έχει οδηγήσει στο να έχουν την πολύ θετική συνήθεια να φτιάχνουν από το σπίτι τους τα σαντουϊτσάκια με ψωμί που καταναλώνουν και να μην τα προμηθεύονται απέξω. Όσο για τις πατάτες, που αποτελούν και το εγχώριο είδος τους, καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα από αυτές, αλλά τις επιλέγουν βραστές ή ψητές και όχι τηγανιτές όπως συνήθως τις προτιμά ο Έλληνας..

Ἡ διαφορά της ποιότητας του ψωμιού αλλά κι της ώρας και του τρόπου κατανάλωσής του, είναι όσα κάνουν τη διαφορά μεταξύ του Έλληνα και του Ολλανδού που καταναλώνει ψωμί. Συνεπώς, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να βγουν γρήγορα από τη μαύρη λίστα των «παχυντικών» τροφίμων και με σωστή κατανάλωση μπορούμε να τα απολαμβάνουμε εμείς που τα αγαπάμε!

 

LifeSmile

Πρότυπο κέντρο διατροφής-υγείας-ευεξίας