Πώς να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης!

Κατά την εγκυμοσύνη η αύξηση βάρους είναι απολύτως φυσιολογική. Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν αυτή η αύξηση είναι μεγαλύτερη από όσο πρέπει, ή όταν μετά την εγκυμοσύνη δεν μπορείτε να χάσετε τα κιλά που πήρατε.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό, τους οποίους θα δούμε μέσα στις επόμενες μέρες. Προς το παρόν, ας ξεκινήσουμε με το κομμάτι που αφορά τον περισσότερο κόσμο και έχει να κάνει με το πώς μπορείτε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

1) Η αυστηρή δίαιτα μετά από την εγκυμοσύνη δεν συνιστάται συνήθως, καθώς χρειάζεστε πολλά θρεπτικά συστατικά, ειδικά αν θηλάζετε. Τα κιλά σας θα πέσουν μόνα τους μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Για να ακολουθήστε μια ισορροπημένη δίαιτα, προσπαθήστε η διατροφή σας να περιέχει λαχανικά και φρούτα (καθημερινά), άσπρο κρέας (κοτόπουλο γαλοπούλα) και ψάρια (1-3 φορές την εβδομάδα), κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχαρίσιο) (1-2 φορές την εβδομάδα, προσπαθήστε να αφαιρείτε το λίπος), όσπρια (3-4 φορές την εβδομάδα).

2) Ακολουθώντας την παραπάνω συμβουλή, προσπαθήστε να επιστρέψετε σιγά-σιγά στις ποσότητες φαγητού που τρώγατε πριν την εγκυμοσύνη, αν το βάρος σας τότε ήταν σταθερό. Κατά την εγκυμοσύνη χρειαζόσασταν συν 300 θερμίδες περίπου, τις οποίες πλέον δε χρειάζεστε.

3) Ο θηλασμός κάνει καλό στο παιδί σας και σε εσάς. Επιπλέον σας κάνει να καίτε 300-500 θερμίδες καθημερινά, οπότε το να σας ανοίγει η όρεξη είναι απολύτως φυσιολογικό.

4) Όταν ανοίγει η όρεξή σας μέσα στην ημέρα, μπορείτε να φάτε κάτι με λίγες θερμίδες για να σας περάσει χωρίς να επιβαρύνει τα κιλά σας.

Για όσες προτιμούν τα «αλμυρά» σνακ: 8-10 ξηρή καρποί, 1 φέτα ψωμί με γαλοπούλα/ζαμπόν, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 2-3 κριτσίνια, 2-3 κράκερ

Για όσες προτιμούν τα «γλυκά» σνακ: γιαούρτι 2% με λίγο μέλι/μαρμελάδα, μια φέτα ψωμί/φρυγανιά με μέλι/μαρμελάδα, μια μπάρα δημητριακών, ένα μπολ δημητριακών με άπαχο γάλα και μέλι, ένα ζελέ, 3 μικρά κομμάτια σοκολάτας, μια δίπλα (τώρα που είναι Χριστούγεννα), 2 μπισκότα σοκολάτας digestive.

Όλα τα παραπάνω έχουν σε αυτές τις ποσότητες περιέχουν 100-200 θερμίδες Το να φάτε ένα από αυτά όταν σας ανοίγει η όρεξη μπορεί να σας βοηθήσει να μην τσιμπολογάτε ανεξέλεγκτα.

5) Μετά από μία εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να προστατεύεστε από την αφυδάτωση, οπότε πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό ή άλλα υγρά. Επίσης αν πιείτε νερό πριν από κάποιο γεύμα μπορείτε να ελέγξετε μέχρι ένα σημείο την όρεξη σας.

6) Τους πρώτους μήνες μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να κουράζεστε καθημερινά με το μωρό και να μην κοιμάστε όσο πρέπει. Όποτε μπορείτε να ζητήστε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε ή να κοιμηθείτε λίγο κάντε το. Ο ύπνος και η ξεκούραση βοηθάει έμμεσα στην απώλεια βάρους, αφού μειώνει το άγχος και την ψυχολογική φόρτιση, τα οποία σας κάνουν επιρρεπείς σε παχυντικά φαγητά.

7) Η γυμναστική είναι ένα σημαντικό βήμα για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης και να φέρετε τον μεταβολισμό σας πίσω στον αρχικό του ρυθμό. Με τις ευθύνες ενός μωρού, το να πάτε στο γυμναστήριο ή να αφιερώσετε χρόνο για γυμναστική μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι να χάστε λίγα κιλά μέσα από την σωματική άσκηση. Προσπαθήστε να πηγαίνετε το μωρό σας για βόλτες με το καρότσι όσο συχνά μπορείτε. Όταν μάθει να περπατάει, μπορείτε να παίζετε μαζί του. Γενικά, ό,τι σας κάνει να κινείστε, όσο μικρό και να είναι, βοηθάει να κάψετε θερμίδες και να χάσετε κιλά.

Αν δείτε ότι δεν χάνετε όσα κιλά θέλετε, μπορείτε να ακολουθήσετε μια πιο αυστηρή δίαιτα, αφού πρώτα αφήσετε να περάσουν 6 μήνες μετά την γέννηση του παιδιού σας.